Съботно-неделен брънч. Бананови палачинки с уиски и други вкуснотии.

Kulinarendom_brunch_2

След последното ни посещение в Smuggler`s Diner, станах голям фен на така наречения брънч. Той е много подходящ за похапване през уикенда, когато има шанс да станем по никое време, чудейки се да закусваме ли, да обядваме ли и въобще какво да си приготвим сравнително бързо. Brunch-ът e комбинация от breakfast and lunch и обикновено се похапва между 11 и 3 по определение, макар че според мен по-определящо е, че има различни комбинации от храни, които като ги видиш инстинктивно ти идва да ги наречеш брънч. Поне това е моето възприятие. Най-хубавото е, че може да включва и по-обикновени неща, които не изискват сложна обработка или пък дори могат да се хапват веднага. Важното е да имаме въображение. :)

През изминалия уикенд приготвих брънча от снимката по-горе. Исках да се получи много красиво и цветно и мисля, че успях 😉 . Бих добавила и хрупкав бекон за пълно съвършенство, но нямах в момента. Извън кадър добавих и препечена филийка, както и малко сирене към палачинките, тъй като те са сладки, а в комбинацията с ягодовото сладко, с което ги допълних, станаха още по сладки. Розовата розичка (или нещо такова) е маслен крем, който имах под ръка, покрай един десерт, който бях приготвила предишния ден. Но като цяло този крем беше повече за красота, защото с него палачинките започнаха да стават прекалено сладки. Затова беше и сиренето, за баланс 😉 . Разбира се, всеки може да импровизира с наличното, единствено ви съветвам да не пропускате банановите палачинки, защото са ужасно вкусни. :) Рецептата за тях я видях в една група за здравословно хранене на Инес Субашка (за която вече съм споневала), като я допълних малко. Най-добрите и бързи палачинки, които съм правила някога, а и нямат брашно, така че са наистина страхотни.

Няма да ви държа повече в напрежение, ето и рецептата. :)

Количеството на снимката е за един човек, но аз ще ви напиша рецептата за двама.

Съботно-неделен брънч. Бананови палачинки с уиски, домашно ягодово сладко. Яйце, сотирани аспержи и броколи, червен боб

By May 30, 2017

Instructions

За да приготвите палачинките, разбийте в малка купичка 2-те яйца, добавете и намачкайте добре с вилица банана. Добавете овесените ядки, чията, бакпулвера и уискито и разбъркайте добре. Намажете загрят тиган с олио от гроздови семки или с кокосово масло. Сложете около 2 с.л. от сместа за палачинките в тигана за няколко минути, след това обърнете и от другата страна. Получават се 4 броя малки палачинки. Стават готови сравнително бързо, така че внимавайте да не ги изгорите. Моят котлон е с 9 степени и приготвям палачинките на 6-та (както и почти всичко друго). Оставете готовите палачинки настрани.

За да приготвите аспержите, счупете долната им по-твърда част и я хвърлете (като тръгнете да я чупите, тя сама ще поддаде и ще се счупи, където трябва). Измийте аспержите и ги обелете с белачка, но без горната част с връхчето (вижте снимката). Измийте броколите и срежете всяка розичка по дължина, на 2 или 3 части. Сгответе аспержите и броколите в загрят тиган с малко зехтин или олио от гроздови семки, докато хванат лек загар, но трябва да останат хрупкави. Подправете ги на вкус със сол и черен пипер, докато ги готвите. Извадете ги върху кухненска хартия и оставете настрани.

Ако искате да си препечете филийки, сега е моментът. Просто ги сложете в тигана (ако има прекалено много мазнина в тигана, избършете я със салфетка), докато хванат лек загар и обърнете и от другата страна. Поставете филийките в чинията, в която ще сервирате.
За да си приготвите яйцата на очи, може да ползвате ринг, но не е нужно по принцип. Дръпнете тигана настрани от горещия котлон, счупете яйцето леко в ръба на тигана и след това го счупете изцяло максимално близо до дъното на тигана. Целта е да не го чупите много от високо, тъй като, ако тиганът е много загрят, жълтъкът ще се спука и няма да се запази цял. Гответе само, докато белтъкът стегне, за да остане след това жълтъкът течен. Подправете със сол и черен пипер. Аз приготвям яйцата едно по едно, тъй като искам да имат по-хубав вид, но ако бързате може и по две на веднъж.

Подредете чинията с всички компоненнти, добавете 2-3 лъжички червен боб от консерва, малко домашно сладко (ако имате) и всичко друго, което ви харесва. И се насладете на уикенда! :)

Print

Kulinarendom_brunch_4

Print Friendly
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>