Международен кулинарен фестивал “България посреща вкусовете на света”. И моето скромно участие в него :)

Kulinarendom_Banica_1

Бях ви споменала за кулинарния фестивал “България посреща вкусовете на света”, на който бях избрана и аз да се включа. Всичко започна с един конкурс на страницата на iknowbulgaria.bg . Можеше да се участва с “традиционно ястие, някаква вариация или много вкусна импровизация”.

Когато видях конкурса, в първия момент реших, че нямам с какво да се включа, тъй като не приготвям особено много български рецепти. Но в крайна сметка се оказа, че не е точно така 😀 .
Реших, че мога да се включа с любимата ни вкъщи баница.

Kulinarendom_Banica_sys_sirene

Наскоро бях пуснала и по-различен вариант на сирене по шопски, реших да кача и него.

Kulinarendom_sirene-po-shopski

И последното ми предложение беше ароматни кифлички с няколко вида сирена и сушени домати, чиято основна рецепта е на небеизизвестните добруджанки.

Kulinarendom_kiflichki-sys-sirena_1

И така от нито едно предложение, се оказа, че ще пробвам с 3 😀 .

Накрая бяха избрани само традиционни ястия и моята рецепта за баница беше сред тях :) Така станах един от участниците на Международния кулинарен фестивал “България посреща вкусовете на света”. Всички избрани рецепти от конкурса трябваше да бъдат презентирани на живо, пред жури от шеф готвачи, по време на самия фестивал.

Фестивалът като цяло е страхотна идея, да се съхранят българските традиции и дух. Аз лично ги представих през моите виждания, които не бяха особено традиционни 😀 , но поне мисля че беше красиво :).

Избрах да се включа в София, където беше и последната спирка от общо 7-те града, които обиколи фестивалът. Участниците от конкурса, представяхме своите ястия в Bulgaria Mall, като в същото време фестивалът протичаше и в Mall of Sofia. След откриването на фестивала, дойде и нашият ред да представим ястията си. Аз бях взела толкова много аксесоари за презентацията, че даже не знам как ги побрах. E, всъщност само за кошницата от по-горните снимки, нямаше място, но не беше проблем :).

Презентирането на ястията започна. По масите имаше наредени баници, гювече, магданозени кюфтенца, свинско с картофи и много други. Наистина не мога да изброя разнообряазието от ястия, защото не успях да видя добре всичко, но завиждам на журито, които са опитали толкова много неща :).

Когато стигнаха до мен, журито видя, че имам флаери със снимка и рецепта на баницата и се зарадва. Особено заради факта, че рецептата я имаше и на английски :) .

Kulinarendom_Flayer_bg

Kulinarendom_Flayer_eng

Цялата статия и рецепта на баницата, може да видите ТУК .

След като журито стигна до средата на масите, започнаха да прииждат хора, които искаха да опитат от нашите ястия. Ние не знаехме дали трябва да ги пазим и за по-нататък, затова някои си запазихме по едно парче, а с останалото почерпихме гостите на фестивала. Доста бързо се изпразваха чиниите ни :) .

Дойде време и за обявяване на кулинарния посланик за София. Това е Елка Пампулова, с нейните “Запечени свински джоланчета с манатарки и червен лук”. Тя спечели правото да се състезава с посланиците от другите градове за титлата кулинарен посланик на България. Налагаше да си тръгна и не успях да видя финала, но доколкото рабрах битката е била ожесточена и за кулинарен посланик на България е избрана Десислава Войникова с ястието “Постни липови сармички”. Тя спечели голямата награда от 4000 euro за обучение в кулинарна академия HRC.

На другите участници, ни предоставиха възможността да посетим по един еднодневен курс в академията. Нямам търпение да го направим!

Ще ви покажа малко снимки от моята презентация и на някои от участничките. Благодаря много на Ели Драганова, която беше така отзивчива да ми бъде личен фотограф за кратко :) .

Повече снимки от събитието, може да разгледате на Facebook страницата на iknowbulgaria .

Kulinarendom_Banica_3

Kulinarendom_Banica_5

Kulinarendom_Banica_6

Kulinarendom_Banica_8

Kulinarendom_Banica_7
Чинията бързо се изпразни :) .

Kulinarendom_Banica_9

Kulinarendom_The-girls

Kulinarendom_The-girls_1

Тук мисля, че обявяват кулинарния посланик за София – Елка Пампулова (в ляво от мен). Честито! :)
Едно от най-хубавите неща на такива събития е да се запознаеш с нови кулинарни ентусиасти :) . Надявам се пак да имаме възможността да се срещнем.

Kulinarendom_Flaeri-+-vizitki

Kulinarendom_Gramota

Print Friendly
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>